A Microsoft csütörtökön lerántotta a leplet korábban Tulalip néven beharangozott, de végül a keresztségben Socl (kiejtve "social", azaz "közösségi") nevet kapott új közösségi oldaláról. Az egyelőre még mindig csak kutatási projektet képező oldal sokban hasonlít a többi közösségi szájthoz, utóbbiakkal szemben azonban nem generikus célt szolgál, hanem kifejezetten diákok számára szeretné a tanulást és az együttműködést megkönnyíteni.

A web, a keresők és a közösségi hálózatok alapvetően változtatják meg azt, ahogyan a diákok együttműködnek egymással. A Microsoft kutatórészlegének FUSE Laboratóriuma ezen elemek összefogásának céljával elindítja oldalát, amelyet kifejezetten azért hozott létre, hogy lehetővé tegye a diákok számára a kapcsolattartást és a hasznos információk gyors megosztását társaikkal, valamint saját oldalaik létrehozását, amelyeken az osztálytermen belülről és kívülről származó információkat gyűjthetnek - ezáltal bizonyos értelemben magát a webet és a közösségi hálót egy új osztályteremmé változtatva", írja a Microsoft a szájt elindulását bejelentő közleményében.

A hagyományos közösségi funkciókat: képek, szövegek és videók megosztását egy újfajta, az eddigieknél komolyabb és tudatosabb céllal ötvöző új oldal elődeitől eltérően nem a rokoni-ismerősi viszony révén egymással kapcsolatba került ill. abban lévő emberek, hanem az azonos érdeklődésű, azonos témákon dolgozó hallgatók közötti kapcsolattartásra ill. kollaborációra fókuszál. Funkciói elsősorban utóbbit - ti. a közös tanulást, kutatást és munkát - hivatottak elősegíteni, és egy ezt lehetővé tevő minél kényelmesebb felhasználói élményt biztosítani.

A so.cl cím alatt elérhető Social hálózat szolgáltatásait egyelőre csak a a Washintoni, a Szirakúzi és a New York-i Egyetem hallgatói érhetik el - a Microsoft azonban azt ígéri, hogy idővel bővíteni fogja a kísérletbe bevont oktatási intézmények körét.
Forrás: pcforum.hu